Šta znači „Above The Fold“

Termin “Above the fold” označava deo na web stranici koji je vidljiv posetiocu na prvi pogled, bez potrebe da pomera ekran na dole. Ako pomeri dole videće deo stranice koji se zove “below the fold”.

above-the-fold

Da li „Above The Fold“ utiče na SEO?


Iz ugla konverzije i korisnosti, bilo bi dobro da postavite važan sadržaj sa sajta u ovom delu (Above the fold), to je deo koji je odmah vidljiv i kad je pažnja posetioca najveća. Zato se postavlja važan sadržaj stranice u tom delu – logo, navigacija, uvodni tekst i neko dugme/link/slika koja poziva na akciju (Call To Action). Sadržaj koji se postavlja u ovom delu mora da zainteresuje posetioca na dalje čitanje i da ga povuče da pregleda ostatak stranice kako bi našao detaljnije informacije. Rezultat svega je povećanje vremena provedenog na sajtu i na taj način može biti smanjen bounce rate. a sve to zajedno povećava rang vašeg sajta u SERP-u.

Šta znači „Below the fold“?

Termin „Below the fold“ označava deo na web strani koji je vidljiv kad se strana pomera na dole. Dakle, sadržaj ispod „Above the fold“. Ako smo dobro uradili sadržaj na početku strane i posetiocu „obećali“ zanimljiv i koristan sadržaj u nastavku, kvalitet sadržaja koji se nalazi u delu strane „below the fold“ nam obezbeđuje da će posetilac ostati i pregledati veći deo strane i nastaviti sa pregledom ostalih stranica na sajtu.